Offline gebieden

Switch language: English

Deze pagina is alleen bestemd voor de Android versie, (nog) niet voor de iOS versie.

BirdRing gebruikt Google Maps voor het tonen van een kaart. Dit werkt echter alleen als er een internetverbinding beschikbaar is. Om ook een kaart te kunnen gebruiken zonder internetverbinding, kan BirdRing bestanden met kaarten gebruiken die je vooraf op je toestel hebt gezet.

Je kunt het gebruik van offline kaarten activeren in het BirdRing menu: tap de drie stippen rechtsboven op het scherm en kies dan Instellingen. Je kunt dan een kaart downloaden van het land van je keuze. Je kunt ook meerdere kaarten downloaden. Kaarten van sommige landen kunnen flink wat ruimte innemen op je telefoon of tablet. Voor grotere landen, zoals Frankrijk en Duitsland, kun kiezen om kleinere regionale kaarten te downloaden.

De kaarten zijn gebaseerd op OpenStreetMap in het MapsForge formaat.

Aanvulling augustus 2021:
In nieuwere Androidversies is het gebruiken van bestanden die zijn opgeslagen op de telefoon aangepast. Het doel daarvan is het verbeteren van de privacy: voorkomen dat apps zomaar alle bestanden op de telefoon kunnen bekijken.

Binnenkort moeten alle Android apps in de Google Play Store aangepast zijn aan nieuwe beveiligingseisen. Dat betekent dat BirdRing geen gebruik meer kan maken van kaartbestanden die eerder zijn gedownload met oudere versies van BirdRing.

Om offline kaartbestanden te gebruiken, moet je nu in BirdRing (bij instellingen) een folder (directory) kiezen voor kaartbestanden. Die folder mag om beveiligingsredenen vanaf Android versie 10 niet de Downloads folder zijn, maar je kunt wel een subfolder maken zoals Downloads/BirdRing of Downloads/maps. Je kunt ook een folder op een andere locatie maken of een bestaande folder kiezen. En je kunt desgewenst bestaande .map bestanden verplaatsen naar deze nieuwe folder. Opnieuw downloaden vanuit BirdRing kan uiteraard ook, dan is het kaartmateriaal weer helemaal up-to-date.

Tip: kaartbestanden kunnen relatief veel ruimte innemen op je telefoon. Daarom, als je ook andere apps hebt die dezelfde OSM MapsForge map bestanden gebruiken, gebruik dan dezelfde folder voor kaartbestanden in al die apps. Dat kan (vanaf maart 2022) bijvoorbeeld ook met de AviNest app.